Westie

 

 

 

 

 

A West highland white terrier története

 

A skót terrierfajták valószínűleg egyetlen közös ősre vezethetők vissza. A fajtát Poltalloch terrier néven mutatták be először. Kialakítása egy neves kutyatenyésztő, Malcolm ezredes nevéhez fűződik.

 


 

 

Külső megjelenése

 

Erős testfelépítés, mély mellkas, mélyen hátranyúló bordák, feszes hát, erős hátsó rész izmos lábakon, mely az erő és a mozgékonyság nagyfokú egységét mutatja. Jellemzői:Kicsi, aktív, harcias, kemény, nem kevés önbizalommal, csintalan megjelenéssel.

Temperamentuma: Éber, vidám, bátor, magabiztos, de barátságos. Koponya: Enyhén boltozatos, az arcorri rész oldaláról nézve lágy körvonalú. A füliektől a szemekig enyhén elkeskenyedő. A távolság a fejcsúcstól a szemekig valamivel hosszabb, mint az arcorri rész.

Fej: Szőrrel sűrűn fedett, legfeljebb derékszögben áll a nyakhoz képest. Az álla nem nyúlhat előre. Arcorri rész: A szemektől az orrtükör felé fokozatosan elkeskenyedő. A határozott stoppot közvetlenül a szem felett elhelyezkedő, afelett ívelő vastag csontos vonulat alkotja. Arci rész: Nem lapos, nem meredeken zuhanó a szemek alatt, hanem jól felépített.

Állkapcsok: Erősek és párhuzamosak. Orrtükör: Fekete és elég nagy, az orr többi részével egybeolvad. Ne álljon ki előre. Szemek: Távol egymástól, közepes méretűek, nem kerekek, a lehető legsötétebbek. Némileg mélyen ülők; a tekintet éles és intelligens, a vastag szemöldök szúrós pillantást kölcsönöz. A világos szem súlyos hiba.

Fülek: Kicsik, határozottan állnak, hegyes csúcsban végződnek, egymáshoz sem túl közel, sem egymástól túl távol nincsenek. A szőr rajtuk rövid és puha (bársonyos), nyírni nem szabad. A fülek csúcsán nincs pamacs. A tompa végű, nagy, széles vagy túl szőrös fül súlyos hiba. Száj: A szemfogak közötti távolság a csintalan arckifejezést biztosító lehető legnagyobb. A fogak a kutya méretéhez képest nagyok, szabályos ollós harapással, azaz a felső metszőfogak szorosan rásimulnak az alsókra, merőlegesen az állkapcsokra.

Nyak: A fej megfelelő tartását engedően elég hosszú, izmos és folyamatosan vastagodik a töve felé, ahol a meredek vállakkal egybefolyik. Mellső rész: A vállízület elöl helyezkedik el, a könyök feszesen test mellett, a mellső lábak párhuzamosan a törzshöz, szabadon mozognak. A mellső lábak rövidek és izmosak, egyenesek, és rövid, kemény szőrtől sűrűn fedettek.

Törzs: Kompakt. Egyenes hát, széles és erős ágyék. Mély mellkas, a bordák felső részükben íveltek, oldalról laposnak tűnnek. A hátsó bordák mélyen hátranyúlnak, az utolsó borda és a hátsó rész közti távolság a törzs szabad mozgását biztosító lehető legrövidebb. Hátsó rész: Erős, izmos, tetején széles. A lábak rövidek, inasak és izmosak. A combok nagyon izmosak, nem állnak túl szélesen. A csánkok szögellése megfelelő, a test alatt helyezkednek el, mozgásban és álláskor is elég közel vannak egymáshoz. Az egyenes vagy gyenge csánk súlyos hiba.

Mancsok: A mellső mancsok nagyobbak a hátsóknál; kerekek, arányosak a test méretéhez, erősek, vastag talppárnával. A talpbőr és a körmök színe feketén előnyösebb. Farok: 5-6 hüvelyk hosszú, kemény szőr fedi, nem pelyhes, a lehető legegyenesebb, vidáman áll, nem görbe, se a hát fölé nem lóg. A hosszú farok nemkívánatos, csonkolása semmi szín alatt nem megengedett.

Ügetés/mozgás: Szabad, egyenes irányú és könnyed. A mellső lábak a vállakból szabadon nyúlnak előre. A hátsó végtagok lépése szabad, erős és rövid, a térd és a csánk megfelelően behajlik, a csánkok a test alól irányítják a mozgást. A kötött, természetellenes lépés és a tehénállás súlyos hibák.

Szőrzet: Kétrétegű. A külső szőr kemény, kb. 2 hüvelyk (5 cm ) hosszú, mentes mindennemű göndörödéstől. Az aljszőrzet, mely prémre emlékeztet, rövid, puha és tömött. A ritka szőrzet súlyos hiba. Színe fehér. Méret: A marmagasság kb. 11 hüvelyk (28 cm).

Hibák: A leírtaktól való bárminemű eltérés hiba, súlyosságát az eltérés mértéke szabja meg. Megjegyzés: A kanoknak a herezacskóban két, szemmel láthatóan egészséges herével kell rendelkezniük.

 


 

 

Betegségei

 

Előfordulnak öröklődő hibák, számolni kell azzal, hogy számos öröklődő betegség sújtja a Westi fajtát. Szelektív tenyésztési programmal csökkenthető lenne a betegségek előfordulási esélye, teljesen azonban nem küszöbölhető ki. Diszplázia: elégtelen vérellátás a csípőízület egyik oldalán, emiatt a combcsont felső része károsodik, rosszabb esetben elhal. 4-12 hónapos korban jöhet elő a betegség, amelynek jele, hogy a kölyökkutya húzza a lábát. Műtéttel gyógyítható. CMO: állkapocs elmeszedése, megvastagodása. Fájdalmas a száj kinyitása, a rágás, a fájdalom miatt előfordulhat, hogy a kiskutya nem tud enni és inni. Állatorvoshoz kell fordulni, rendszeres szteroid injekciókkal kezelhető lehet a betegség. Fiatal kölyköknél jöhet elő a betegség. Farkastorok: újszülött kutyáknál a szájpadlás nem zárt, rés van az orrüreg és a szájüreg között. Rézmérgezés: májat támadó örökletes betegség. Köldöksérv: csomó a köldök mellett, a gyomor egy része kitüremkedik a hashártya egy résén át. Egyheréjűség vagy rejtett heréjűség: a kölyök egyik vagy mindkettő heréje nem ereszkedik le a herezacskóba, fennmarad a hasüregben. Allergia: a fajta nagyon gyakran kényes a táplálékra, ebben az esetben többnyire csirke, pulykahús kerülendő. Szem probléma: a szem nem termel elegendő könnyet, ezért folyamatosan gyulladt.