Corgi

Corgis női és férfi pólók

 

A welsh corgi két, Wales-ből származó kutyafajta összefoglaló neve: a Pembroke welsh corgié és a Cardigan welsh corgié. Mindkettő barátságos, könnyen tartható, gyerekszerető kutya.

A fajtákat elsősorban marhacsordák és birkanyájak, valamint pónilovak őrzésére használták. Alacsony termetű, erőteljes és értelmes kutya. A marmagassága 25-31 cm között mozog. Súlyuk 8-10 kg között van. Szőrzete hosszú és tömött, többnyire barna és fehér színű, az időjárásnak jól ellenáll. Füle hegyes, feláll. Farka a csánkjáig ér, lelóg. Harapása ollós.

 


Természete

 

A Welsh Corgi Cardigan egyik legjobb tulajdonsága maga a személyisége. Nagy kutya, kis csomagolásban: vérmérséklete a társasági kutya és a mezőgazdaságban segédkező, házőrző kutya keverékének tekinthető. Ez a fajta kimagaslóan intelligens és engedelmes, megbízható, elkötelezett és szeretetteljes. A kölykök higgadtak, hűségesek, gyengédek és alkalmazkodóak. Soha nem gyávák, de nem is komiszak.

 


 

Szőrzetápolása

A Cardigan bundája minden időjárásnak ellenáll, és általában tiszta, szagtalan. A legjobb, ha kefével hetente egyszer eltávolítjuk a kihullott szőrszállakat. A Cardigant közepes hosszúságú, vízálló szőrzete miatt csak szükség esetén kell fürdetni. Sok más fajtához hasonlóan, a Cardigan is évente kétszer vedlik. Ebben az időszakban fokozzuk a kefélését, és azt végezzük el minden nap.

 


 

Gyakori betegségei

 

A Cardigan egyike azoknak a fajtáknak, amelyik könnyen elhízik, ez hátproblémákhoz vezethet, valamint rossz általános egészségi állapothoz, tehát nem szabad túltáplálni. A szembetegségek, mint a progresszív retina atrophia (PRA), valamint a glaukóma, hasonlóan sok más fajtához, gyakoriak a Cardigan esetében is. A pajzsmirigy problémák sem túl ritkák nála, de ez a fajta még mindig az átlagnál hosszabb élettartamot mondhat magáénak, 12-15 évet.

 


 

 

Nevelési tippek

 

A gazdájuk iránt érzett szeretete ellenére közismert, hogy a Cardigan rendelkezik a kiskutya-szindróma tüneteivel (ugrálás, morgás, stb), és megpróbálja terelgetni az embert, főnökösködni felette. Ezért már egészen fiatal korban ajánlott az alapos szocializálás. Gyakran kell megtörni bennük az olyan rossz szokásokat, mint az agresszivitás.

Ez a kutya kitűnó választás a nagy családok számára, akik égnek a vágytól, hogy kutyájuk legyen. A Cardigan különböző feladatokra alkalmas, többek között házőrzésre, engedelmességi megmérettetésekre, de megállja helyét a showbizniszben is; mostanában a fajta jó pár képviselője hollywoodi filmszerepet kapott. A Cardigannak biztosítani kell az aktív életmódot, függetlenül attól, hogy pórázon sétáltatjuk vagy szabadon engedjük egy bekerített udvaron. Ez a kutyafajta képes alkalmazkodni a vidéki élethez, de a városi társasházakhoz is, viszont minden nap szüksége van valamilyen mozgásra.