Amerikai bully

 

 

AZ AMERICAN BULLY KUTYÁKRÓL

Történetük:

Az Amerikan Bully tenyésztését 1980 és 1990 között kezdték Amerikában, azzal a céllal, hogy egy igaz családi kedvencet hozzanak létre.

A különböző Bully fajták kialakításánál az Amerikai Staffordshire Terriert és az Amerikai Pit Bull Terriert keresztezték az Amerikai Bulldog, Angol Bulldog, Óangol Bulldogge, Staffordshire Bull Terrier és a Francia Bulldog fajtákkal. 6 különböző méretű fajtát sikerült így létrehozni, melyek közül eddig 4 fajtát ismer el az Amerikai Bully Kennel Club.
A sok évi gondos tenyésztés biztosítja, hogy a Bulli a zömök kinézete ellenére nagyon barátságos és hűséges a családjához. Túlárad benne az életkedv és a játék iránti lelkesedés.

Az American Bully kutya testfelépítése:

Feje nagy méretű, testéhez képest azonban még sem aránytalan. Az izmok az arcán is ránctalanok és kiemelkedők. Pofája rövidebb a szinte kocka alakú koponyacsontnál. Mély és széles állkapoccsal rendelkezik.

Mély mellkasát szélesen ívelő, szoros, még is rugalmas bordák alkotják. A szügy szélessége nem terjed túl a vállpontokon. Háta szintén széles és erős, farka lefelé hajló, nem túl hosszú.

Természete:

Igazi családi kedvenc, imádja a gyerekeket, egy igazi társ, mókás, játékos, barátságos. Többnyire imád apportírozni, olyanok mint a gyerekek, rendkívül barátságosak az idegenekkel, más kutyákkal és más állatokkal szemben. Az agresszív viselkedés, szélsőséges magatartás, félénkség, vagy gonoszság nagyon messze áll az Amerikai Bullytól, nem kívánatos jegyek a fajtánál.
Ennek ellenére családját bármi áron is megvédi, hatalmas a fájdalom küszöbe.
Nagyon értelmes, intelligens és a tanulásra fogékony eb.
A gyermekek egyik legnagyszerűbb játszótársa, és kiváló testőrük is egyben.

Szabványos (standard) Amerikai Bully
Marmagasság a hímeknél 43 – 51 cm, a nőstényeknél 40 – 48 cm között van.

 

Különböző fajták, méretük alapján:

 

STANDARD American Bully

Megjelenésének súlyos csontszerkezetű és a terjedelmes testfelépítésűnek kell lenni, izmos testtel és kocka alakú fejjel. Nagy szilárdságot sugárzó. Ez egy tömör megjelenésű, nagyobb közepes termetű kutya.
Marmagasság a hímeknél 43 – 51 cm, a nőstényeknél 40 – 48 cm között van.

KLASSZIKUS American Bully, az alap szabvány

Classic Bully fajta, mondhatni a hagyományos amerikai Bully kutya, amely a könnyebb csontozat miatt kevesebb testtömegű, mint a standard amerikai Bully.
Eltekintve ettől a különbség, a Classic Bully fajtának, ugyanaz a szabványmérete, mint a standard amerikai Bully-nak.
Marmagasság hímeknél 43 – 51 cm, nőstényekmél 40 – 48 cm között van

POCKET Amerikan Bully

Marmagasság hímeknél 36 – 43 cm.
A nőstények 33 – 40 cm
A pocket rövidebb, mint a standard amerikai bully!

XL Amerikan Bully

A standard modellt módosítja. XL Bully fajta egyszerűen magasabb, mint a standard amerikai Bully, a test felépítés ugyanaz maradt, izmos, masszív, vaskos testalkatú.
A hímek 51 – 57 cm marmagasságúak.
A nőstény 48 cm – 54 cm marmagasságú.

Két további 2 méretet sikerült kitenyészteni az elmúlt években, melyeket az American Bully Kennel Club egyelőre nem jegyez.

XL EXTREME American Bully

Méretére jellemző, hogy magassága a standard és a klasszikuséval egyezik meg, viszont azoktól jóval markánsabb, szélesebb, tömegesebb megjelenésű, igazi torpedó.

MICRO EXOTIC Amerikan Bully

A pocket fajtát akarta még jobban alacsonyítani, tömöríteni. Ez a méret már 40 cm alatt van, és mégis hozza a széles kiállású, izom tömeg formát, jellemző rá a rövid orr, rövid test arány.

Sokan összetévesztik az Amerikai Bully-t az Amerikai Pit Bull fajtával. Igaz, hogy a Pit Bul-t felhasználták ezen kutyafajta kialakításánál, ma már még is egy teljesen elkülönülő kutyafajtáról beszélhetünk, a testi felépítését és temperamentumát tekintve is. Célunk az, hogy minél több ember megismerje ezt a kitűnő kutya fajtát és a lehető legtöbb emberben megszűnjön az előítélet. A bully olyan kutya, amelyben a gazdája igazi társra talál, hiszen nagyon ragaszkodó, szereti a családját, szeret játszani és mókázni.

Forrás: http://americanbully.hu