Egyedi ajándék

Csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Hírlevél
TOP termékek
Házhozszállítás

Termékajánló
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate

Airedale Terrier

Fő kategória >Airedale Terrier

Kedves Airedales Terrieres Gazdi!

 

Szeretettel köszöntünk oldalunkon.

 

Böngéssz kedvenc termékeid között, melyek szívvel-lélekkel készülnek és azt az üzenetet hordozzák, hogy kutyásnak lenni  az egyik legjobb dolog a viágon!

 Minden termékünkre NÉGY MANCS Prémium Garanciát vállalunk, ami azt jelenti, ha nem vagy teljesen elégedett az általad megrendelt áruval, küldd vissza nekünk és mi visszatérítjük a vásárlásod összegét!
Az Airedale terrier kutyákról

A terrierekhez képest testes, de nagyon harmonikus felépítésű, robusztus Airedale terrier elegáns megjelenésű,  agilis és sportos kutya.  


A hosszúlábú terrierek csoportjába tartozó kutya a Yorkshire-ből, az Aire völgyből származik. Kotorékebként, vadászatokhoz tenyésztették, leginkább vidravadászatra használták mozgékonysága és vízhatlan bundája miatt, de idővel a hatóságok is felfedezték a mokány kutyákat, így az Airedale terrier rendőrkutyaként is gyakran teljesített szolgálatot.

 

Az Airedale terrier leírása:

Az Airedale terrier teste szögletes, szőre vízhatlan. A hím kutyák magassága eléri a 58 - 61 cm-t, a nőstények a 56 - 59 cm magasak. Súlya átlagosan 22 és 30 kg közt mozog. Testét két réteg szőr borítja: az aljszőrzet puha és bolyhos, míg a fedőszőr erős, nagyon sűrű és kissé hullámos. Az Airedale terrier nem vedlik, lakásban is tartható, de bundáját rendszeresen kell gondozni, hogy megkíméljük magunkat a mindennapos takarítástól. Az Airedale terrier több színváltozata megengedett, ezzel együtt a legtöbb példány bundája fekete, a fej, láb és has környékén némi barnával keveredve. Az amerikai kutyatenyésztő klubok szabványai szerint ajánlatos az Airedale Terrier kölykök farkát születés után 5 nappal lekurtítani, míg szülőhazájában ez kegyetlenkedésnek számít. 

 

Az Airedale terrier jelleme:

Az Airedale terriereket főleg kotorékebként vadászatra, sokoldalú munkakutyaként tenyésztették, de terelőkutyaként is remekül megállják a helyüket. Az Airedale terrierek kimondottan élvezik a birka- és marhanyáj terelését és a szabadságot, a határtalan mezőket, ám ha nincsenek jól kiképezve, megijeszthetik és felizgathatják az állatokat. 


Az Airedale terrierek nagyon energikus és határozott, értelmes és várakozással teli arckifejezésű kutyák. Nem agresszívek, viszont nem tétlenkednek, ha egy illetéktelen betolakodó közelít felségterületük felé. A hatalmas tépőfogaknak köszönhetően harapásuk erős, és súlyos sérüléseket okozhat. Az Airedale terrierek, akárcsak a többi terrier, makacs kutyák. Arra tenyésztették őket, hogy gazdáiktól függetlenül vadásszanak, így sokszor hajanlak rá, hogy a saját fejük után menjenek. De haragudni sosem lehet rájuk, hiszen rendkívül mulatságosak, kiegyensúlyozottak, szeretnek a társaság középpontjaként bohóckodni és nagyokat játszani.

Alkalmazkodóképességük szembeötlő, pillanatok alatt képesek bárhol megtalálni a helyüket. Aki Airedale terriert szeretne, készüljön fel rá, hogy rengeteg türelemre, kreativitásra és megértésre lesz szüksége a kutya sikeres tanításához és neveléséhez. A kutyaóvodákat és kutyaiskolákat az Airedale terriereknek találták ki: sokszor még így is évet kell ismételniük az  engedelmességi tanfolyamon, máskülönben nem igazán lesznek befogadóképesek semmiféle nevelési módszerre. Mindemelett szófogadó, intelligenciájából és ügyességéből adódan könnyű kiképezni.


A dolgot nehezíti az is, hogy az Airedale terrierek könnyen tanulnak, és hamar ráunnak a gyakran ismételt tevékenységeket. Állítsuk változatos kihívások elé, kerüljük a monoton ismétlődő gyakorlatokat, egy idő után ugyanis hiába erőlködünk, az unatkozó kutya figyelmét egyszerűen képtelenség lesz tartósan lekötni.

Az Airedale terrier nevelésében kiemelkedő szerepet játszik a szocializáció. Ajánlott minél előbb kutyatársaságba vinni, hogy megtanulja az együttélés alapvető szabályait. Az Airedale terrier társas érzékenysége nem igazán fejlett. A nőstények nem az anyaság mintaképei, sűrűn elhagyják kicsinyeiket, a tenyésztők gondjaira bízva sorsukat.

 

Az Airedale terrier egészsége:

Az Airedale terrier leggyakrabban előforduló egészségügyi problémája a dermatitisz, amely együtt jár a fajra jellemző sűrű, tömött bundával. Szőrzete ugyan távol tartja az élősködőket és a nedvességet, ám ennek fejében az aljszőrzet alatt gyakran alakulnak ki bőrbetegségek. A felnőtt kutyáknál kialakulhat csípőficam is. 

 


Az Airedale terrier hajlamos az allergiára, pajzsmirigy betegségekre, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, de leginkább a kiegyensúlyozatlan étrendből fakadó problémákra is. Az Airedale terrier gyomra különösen érzékeny, hajlamos a puffadásra. Hogy a felfúvódást, és a gyomor akár végzetes átfordulását elkerüljük, az evés és a séta közbe mindig iktassunk némi pihenőt. Az Airedale terrier nagy étvágyú kutya, képes akár egy teljes csomag 5 kg-os kutyatápot is pillanatok alatt eltüntetni.

Az Airedale terrier átlagos életkora 12-14 év.

Forrás: https://www.haziallat.hu

 

Webáruház készítés